Image
ENGİN MALKOÇ | Sunday, March 5, 2023 | Bebek Gelişimi

3 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olur?

Bebekler doğduğu günden itibaren hızlı bir gelişim gösterirler. Hem fiziksel hem de zihinsel anlamda gelişim olmaktadır. Özellikle ilk 3 ayını tamamlayan bebeklerde ciddi değişiklikler gözlemlenmektedir. 3 aylık bebekler artık çevrelerini tanımaya, el ve mimiklerini kullanmaya başlamaktadırlar. Ancak bu her bebekte görülmeyebilir. Hızlı gelişen bebekler olduğu gibi yavaş gelişim gösteren bebeklerde bulunmaktadır.

Bebeğin büyümesi, uzuvlarını kullanmaya başlaması, duyu organlarının daha işlevsel hale gelmesi gibi birçok durum görülebilmektedir. Bebeklerin bu gelişimlerini zihinsel ve fiziksel olarak ayırabiliriz.

3 aylık bebeğin fiziksel gelişimi nasıldır?

Ebeveynler heyecanlarından ya da bebeklerinin sağlığını düşündüklerinden ötürü bebeklerinin boyu ve kilosu konusunda hassas davranmaktadırlar. Bebeğin sağlıklı olup olmadığını daha çok boyu ve kilosunu takip ederek anlamaya çalışmaktadırlar. 3 ayını dolduran bebeğin boyu genellikle 59,8 cm ila 61,4 arasında olmaktadır. Kilosu ise 5,8 kg ila 6,4 kg arasındadır. Tabi ki veriler ortalama olmakla birlikte bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir.

3 aylık bebeğin boyu ve kilosundan hariç birçok fiziksel becerisi de gelişim göstermektedir. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Bebekler başlarını kontrol etmeyi öğrenir. Bununla birlikte nesneleri takip etmeye başlar, konuşan kişiyi ayırt etmeye başlar ve takip eder.
  • Ellerini kullanmayı öğrenir ve birçok nesne ya da oyuncağı tutmaya başlar. Nesneleri de tanımaya çalıştığı için birçok cismi ağzına götürmektedir. Bebeğin sağılığı için bu dönemde hijyene dikkat etmek oldukça önemlidir.
  • Bebeğin görme yetisi de 3 ay sonunda renkleri ve şekilleri ayırt edebilecek kadar gelişir. Hemen hemen bebek tüm renkleri ayırt etmeye başlamaktadır.
  • Bebek artık kokuları daha net almaya başlar ve bu dönemde birçok kokuyu ayırt etmeye başlayan bebek sevmediği kokulardan rahatsızlık duyabilir.

3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıldır?

Bebeğin fiziksel gelişimlerinden ötürü zihinsel gelişimi de etkilenmektedir. Duyu organlarını kullanmaya başlayan bebeğin zihni de gelişim gösterir. Bebekler bu dönemde sevdikleri birisini gördüklerinde gülümsemeyle ya da sevinç çığlığıyla tepki verebilirler. Ses çıkaran nesnelere daha çok ilgi duymaya başlarlar. Bu dönemde bebek için sesli oyuncaklar almak onun eğlenmesini ve motor becerilerinin artmasını sağlayacaktır.

Bebekler bu ay içinde artık anıları ve deneyimlerini beyinlerinde depolamaya başlar. Çevresinde gerçekleşen her olay bebeğin zihninde ve gelişiminde rol oynar.

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard