Image
ENGİN MALKOÇ | Sunday, January 8, 2023 | Anne ve Bebek

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Annelik rolünü ilk kez üstlenenleri güzel ve bir o kadar da zorlayıcı bir süreç beklemektedir. Yenidoğan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak, bakımlarını yapmak ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak gerekiyor. Bu süreçte daha önce annelik yapmış olan her kadın yeni anneye sürekli olarak tavsiyelerde bulunur ve bu durum anneyi oldukça yorar.

Anne karnındaki ortamdan ayrılıp dünya ile tanışan bebeğin ortama uyum sağlaması ve ilk kez annelik yaşayan annenin de değişen durumlara uyum sağlaması gerekiyor. Bu süreçte bebek anneye oldukça fazla ihtiyaç duyar ve annenin bu ihtiyaçları gidermesi gerekir.



Yenidoğan bakımında dikkat edilmesi gerekenler?

Bebeğin hayatımıza girişi daha doğum öncesinden başlamaktadır. Doğumdan önce bebek ve anne için gerekli ihtiyaçların karşılanması ve halihazırda bekletilmesi doğum sonrasında işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Bebek çantası, bebek bezi, temizleme mendilleri gibi ihtiyaçlar mümkün olduğunca doğum öncesinde tamamlanmalıdır.

Doğum sonrasında ise oldukça hassas olan bebek ile dikkatli ilgilenmek gerekiyor. Bu süreçte hem annenin kendisine hem de bebeğine dikkat etmesi gerekiyor. Annenin kişisel temizliğine ve beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Annenin sağlıklı olması için ve bebeği emzireceği için gerekli miktardaki süte sahip olması için iyi beslenmesi gerekiyor.

Bebeği ilk haftalarda görmek isteyen çok fazla yakınınız olacaktır. Bebeğinizi bu kalabalık ortamlara sokmamaya dikkat edin. Hassas olan bebeğiniz virüslere mağruz kalabiliir ve enfeksiyon riski yaşar. Bebeği mümkün olduğunca başkalarının temaslarından, kalabalıktan ve ufak çocuklardan uzak tutun.



Yenidoğan bakımında yapılması gerekenler?

         · Bebeğin bu zamanlarda emzirmesi düzensizdir. Bebek her istediğinde emzirmek en doğrusu olacaktır. Her emzirişte diğer göğüsten emzirmek daha yararlı olacaktır.

         · Bebeğin altını sık sık değiştirmek gerekir. Beslenme öncesi bebeğin altının kirli olmamasına dikkat edilmelidir. Beslenme ile birlikte bağırsak hareketleri artış gösterir ve bebeğin cildi çok hassas olduğu için uzun süre altının pis kalması bebeği pişik yapabilir.

         · Göbek ve çevresinin temiz ve kuru olması gerekiyor. Günde bir iki kez kordonu dibinden alkollü pamuk ile silmek iyi olacaktır.

         · Göbek düşene dek bebeği banyo yaptırmak yerine bir bezle ve cildine uygun sabun ile silmek gerekir. Banyo yaptırmaya ise göbek düştükten bir gün sonra başlayabilir.

         · Bebeğin tırnaklarının uzun olması cildini ve göz korneasını çizebilir. Bu nedenle bebeğin tırnağını uygun bir tırnak makasıyla kesip köşelerinin törpülenmesi gerekir.

         · Bebeği yatırırken sırtüstü yatırın. Bu bebek için en güvenli yatma şeklidir. Yorganını bebeğin göğüs hizasına kadar çekin ve başını örtmeyin. Yastık ve kuştüyü yorgan ise kullanmayın.

         · Bebek için oda ısısı önemlidir. Hem sağlığı için hem de huzurlu olması için oda sıcaklığının sizin rahat ettiğiniz seviyede olması gerekir. En uygun derece 21-24 arasıdır. Bebeğin ellerinin ve burnunun soğuk olması üşüdüğü anlamına gelir. Üşüyen bebekler iyi büyüyemezler.

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard