Image
SEVİLAY AYDIN | Saturday, June 25, 2022 | Bebek Gelişimi

Çocuklarda D Vitamini Önemi ve Kullanımı

Bebeğinizin ilk yaşları fiziksel gelişim açısından büyük önem taşımaktadır. Fiziksel gelişimin tamamen sağlanması için anne sütünün önemi vurgulanmaktadır. Ancak anne sütü D vitamini açısından bebeğiniz için yeterli değildir. Bu süreçte elbette doktor tavsiyesi ile bebeğiniz D vitaminini takviyesi almalıdır.

        Bebeğinizin ilk yaşları fiziksel gelişim açısından büyük önem taşımaktadır. Fiziksel gelişimin tamamen sağlanması için anne sütünün önemi vurgulanmaktadır. Ancak anne sütü D vitamini açısından bebeğiniz için yeterli değildir. Bu süreçte elbette doktor tavsiyesi ile bebeğiniz D vitaminini takviyesi almalıdır.


         D vitamini için en doğal kaynak güneştir. Ülkemiz D vitamini açısından avantajlı bir ülke olarak görülse de klinik araştırmalar bunun tam tersini söylemektedir. Türkiye’de vitamin D eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan son çalışmada 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği saptandı. Araştırmaya göre D vitamini eksikliğinin erkeklere oranla kadınlarda %93 daha yüksek oranda olduğu tespit edilmiştir.


        D vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini hızlandırarak kemiklerin güçlenmesine yardım etmektedir. Özellikle çocukların ilk yaşlardaki kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Çocukların güçlü kemikler oluşturmak için D vitaminine ihtiyaçları vardır. D vitamini ayrıca yaralanma veya ameliyattan sonra kemiklerin iyileşmesine yardımcı olur. Bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırır. D vitamini olmadan kalsiyumun sadece %10-15 ‘i ve fosforun yaklaşık %60’ı emilir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve iltihaplanmayı azaltması yönünde çalışmalar da mevcuttur.


        Peki çocuğum ne kadar D vitamini almalı veya bunu nasıl almalı diye soruyorsanız şöyle cevaplayalım:

         D vitamini güneşten alınsa da bu oran vücudumuz için yeterli değildir. Özellikle yeni doğan bebekler ve gelişim çağındaki çocuklar D vitamini açısından takviye almaları gerekmektedir. Yeni doğanlarda doktor tavsiyesi ile D vitaminine başlanmalı ve belirttiği ölçü ve sürede kullanılmalıdır. Aksatılması ve dozundan fazla kullanılması fiziksel sorunlara yol açabilmektedir.


         D vitamini uluslararası ölçü birimi olan IU ile ölçülür. Bir yaşından küçük bebeklerin günde 400 IU D vitaminine ihtiyacı vardır. Bir yaşından büyükler ise 600 IU veya daha fazla D vitaminine ihtiyaç duyar.


         Bebeklerin D vitamini yetersizliğinin önüne geçebilmek için hem annenin hem de bebeğin yeterli düzeyde D vitamini takviyesi alması hem de günlük 20 dakikadan az olamamak kaydı ile güneşle temas etmeleri gerekmektedir. Bu süre vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olacaktır.


        Özellikle yeni doğan bebeklerde dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Çocuklar güneşlendirilirken doğrudan güneş ışınlarına temas etmesi gereklidir ve camdan geçerek gelen ışığın D vitamini sentezi bakımından bir yararı yoktur. Güneşlendirme sırasında çocuğun başında şapka olması ve kol-bacakların çıplak olması gereklidir. Bebekler 6 ay sadece anne sütü almalı, ardından ek gıdalara geçişle birlikte kalsiyumdan zengin yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin tüketimi teşvik edilmelidir.


        Takviyelerin yanı sıra balık yağı, kırmızı et, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri de D vitamini açısından zengin ve mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır.


        Bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için mutlaka bir doktora danışın ve D vitamini eksikliğini göz ardı etmeyin.


Sağlıklı ve bol güneşli günler.

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard