Image
SEVİLAY AYDIN | Tuesday, May 17, 2022 | Bebek Gelişimi

Çocuklarınız ile Ekran Başında Üretici Olmak

Dijital dünya ile iç içe yaşadığımız bu günlerde ekranlar hayatımızın her yerinde yer almaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıyayken de özellikle okul öncesi dönemde çocuklar teknoloji ve ekran ile erken yaşta tanışmaktadırlar. Aileler bir süre sonra çocukların ekran başında geçirdikleri zamanı yönetmekte zorlanabilirler. Ekran her zaman çocuğunuza daha çekici gelebilir ancak uzun vadede sonuçları olumlu olmamaktadır. Tüketici olarak zaman geçiren çocuklar gelişimsel olarak bazı sorunlarla karşılaşabilirler.

Bu durumun önüne geçebilmek için ailelere büyük görev düşmektedir. Hem ekran süresinin kontrolü hem de ekran başında geçirilen sürenin verimliliği en iyi seviyede sağlandığı zaman ekran çocuğunuzu gelişimsel olarak destekleyebilmektedir bile. Peki bunu nasıl başaracağız? Madde madde inceleyelim.



  • Okul öncesi dönemde toplam ekran süresi 1 saati geçmemelidir. Kullanılan içerikler ise tamamen ebeveyn kontrolünde olmalıdır. En vazgeçilmez maddemiz bu olmalıdır.
  • Süre ve içerik konusunda sınırlara ihtiyacımız olacaktır. Sınırların net olmadığı, kuralların değişken olduğu, ekranın ödül olarak sunulduğu ortamlarda çocukların daha çok ekrana yöneldiğini görürüz. “Yemeğini yersen tableti veririm” gibi ifadelerin varlığı çocuğumuzun her koşulda ekran talebine kapı aralamaktadır. Ekranın ödül olduğu bir sistemde hem çocuğunuz zaten yapması gereken şeyleri bir ödül için yapar hem de ekran kullanımı fazlasıyla artış gösterir.
  • Sınırları baştan belirlerken çocuğunuza karşı kullandığınız ifadelere dikkat etmelisiniz. “Bu kadar izlemelisin.” demek yerine “Ekrana uzun süre bakman; gözlerine, bedenine, dikkatine zarar verir. Zarar görmene izin veremem. Bu yüzden bu kadar süre sonra izlemeyi bırakmalıyız.” demeyi tercih etmelisiniz.
  • Öz denetim becerileri gelişmiş çocukların gerek ekran konusunda gerekse başka konularda sizlerle birlikte hareket etmeleri daha kolaydır. Öz denetimi geliştirmek için çocuğunuza sorumluluk vermeli, karar alanı tanımalısınız. Sonuç olarak çocuğunuz doğru veya yanlış bulduğu durumlarda sizlerle rahatça konuşabilmelidir.
  • Ekran karşısında geçirilen sürenin uzunluğu kadar verimliliği de önemlidir. Çocuğunuz sadece ekran tüketen olarak değil de ekran karşısında üreten olmalıdır. Örneğin ekran zamanınızı ona televizyon üzerinden bir dans müziği açarak geçirebilirsiniz. Aile ile televizyon karşısında dans etmek çocuğunuzun ekran karşısında üretici olmasını sağlar.
  • Telefonunuzdan veya tabletten çocuğunuza bir resim çizme videosu açarak onun da karşısında videoyu taklit etmesini isteyebilirsiniz. Bu çocuğunuzun hem kendi ürünü oluşturmasını sağlayacak hem el göz koordinasyonunu sağlayacak hem de kopyalama becerisini geliştirecektir.
  • İzlenen içerikler hakkında sohbet etmek, onlar hakkında oyunlar oynamak ve hikayeler anlatmak da ekran süresini olumluya çevirebilmektedir. 
  • Çocuklar her konuda olduğu gibi ekran kullanımı konusunda da anne ve babalarını model alırlar. Maillerimizi kontrol etme zamanlarımızı planlayabilir, yemekte ekran kullanmayabilir, telefonlardan ve diğer dijital araçlardan uzak kaldığımız ortak saatler belirleyebiliriz.


Her ne kadar çocuklarımızı ekranlardan uzak tutmak istesek de günümüzde bu mümkün değildir. Bu yüzden bu zamanı en verimli şekilde geçirmek bizim elimizdedir. Unutmayın her şey onların iyiliği için.


İyi eğlenceler.

En Son Blog Yazıları

Image

LalBaby.com

BİZE KATIL!
E-posta listemize kayıt olarak yeni koleksiyonlardan ve kampanyalardan haberdar olabilirsin.
visamaestromastercard